سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بازاریابی هورمونی: رویکردی نوین به تحقیقات بازاریابی

Publish Year: 1393
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,152

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

MKTRCONF01_020

Index date: 30 July 2016

بازاریابی هورمونی: رویکردی نوین به تحقیقات بازاریابی abstract

در دنیای رقابتی امروز، هدف بازاریابان درک این تکته است که مصرف کنندگان چگونه در فرایند خرید، تصمیمگیری و رفتار می کنند. با توجه به این که مصرف کنندگان تا حد زیادی تحت تاثیر تجارب قبلی برای خرید تصمیمگیری می کنند. بنابراین بازاریابان می توانند با استفاده از فعالیت های مغز، تاثیر محرک های بازاریابی مانندتبلیغات، بسته بندی و... را در رفتار خرید مصرف کنندگان اندازه گیری کرده و بر نفوذ در مصرف کنندگان به میزانقابل توجهی دست یابند. پیام های تبلیغاتی با تاثیر نهادن بر مراکز مختلف مغز، به ویژه بادامه مغز موجب کاهشمهار کرتکسی مخاطبان گشته و آنان را برای رفتارهای معین برمی انگیزد که اثر این پیام ها در سطح ساختارهایمغزی محدود نمی ماند بلکه بر انتقال دهنده های عصبی و هورمون های غدد درون ریز نیز تاثیر می گذارند. ازاینرو هورمون ها به عنوان محرکی هستند که همزمان با ترشح در بدن به عنوان پیش بینی کننده ی نوع رفتار وواکنش مصرف کنندگان در تصمیم گیری و انتخاب افراد نمود پیدا می کنند که یکی از این هورومون های شناختهشده که به وسیله مغز ترشح می شود، هورمون اکسی توسین می باشد. لذا در راستای توجه و اهمیت دادن بههورمون اکسی توسین در این مقاله سعی محققان بر آن است با مطالعه بر روی هورمون اکسی توسین چگونگیعمل این هورمون به منظور پیش بینی رفتار مصرف کنندگان در رفتار مصرفی خرید با نمایش پیام های تبلیغاتیمورد بررسی قرار گیرد.

بازاریابی هورمونی: رویکردی نوین به تحقیقات بازاریابی Keywords:

بازاریابی هورمونی: رویکردی نوین به تحقیقات بازاریابی authors

میثم شیرخدائی

استادیار دانشکده علوم اقتصادی و اداری و دکترای مدیریت بازاریابی بین الملل، گروه آموزشی مدیریت بازرگانی دانشگاه مازندران، ایران

فرزام فرزان

استادیار دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی و دکترای مدیریت ورزشی دانشگاه مازندران، ایران

رزیتا فتحی

دانشیار دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی و دکترای مدیریت ورزشی دانشگاه مازندران، ایران

فرشته خلیلی پالندی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی بین الملل دانشگاه مازندران، ایران

مقاله فارسی "بازاریابی هورمونی: رویکردی نوین به تحقیقات بازاریابی" توسط میثم شیرخدائی، استادیار دانشکده علوم اقتصادی و اداری و دکترای مدیریت بازاریابی بین الملل، گروه آموزشی مدیریت بازرگانی دانشگاه مازندران، ایران؛ فرزام فرزان، استادیار دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی و دکترای مدیریت ورزشی دانشگاه مازندران، ایران؛ رزیتا فتحی، دانشیار دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی و دکترای مدیریت ورزشی دانشگاه مازندران، ایران؛ فرشته خلیلی پالندی، دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی بین الملل دانشگاه مازندران، ایران نوشته شده و در سال 1393 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس ملی تحقیقات بازاریابی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله بازاریابی هورمونی، هورمون اکسی توسین، تبلیغات، رفتار خرید مصرف کنندگان، بادامه مغز هستند. این مقاله در تاریخ 9 مرداد 1395 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2152 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که در دنیای رقابتی امروز، هدف بازاریابان درک این تکته است که مصرف کنندگان چگونه در فرایند خرید، تصمیمگیری و رفتار می کنند. با توجه به این که مصرف کنندگان تا حد زیادی تحت تاثیر تجارب قبلی برای خرید تصمیمگیری می کنند. بنابراین بازاریابان می توانند با استفاده از فعالیت های مغز، تاثیر محرک های بازاریابی مانندتبلیغات، بسته بندی و... را ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بازاریابی هورمونی: رویکردی نوین به تحقیقات بازاریابی با 18 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.