سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

شناسایی و اولویت بندی شاخص های کاهش تصادفات در مبادی ورودی شهرها -مطالعه موردی(محدوده ورودی شهر ساری)

Publish Year: 1395
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 976

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICESCONF03_052

Index date: 24 February 2017

شناسایی و اولویت بندی شاخص های کاهش تصادفات در مبادی ورودی شهرها -مطالعه موردی(محدوده ورودی شهر ساری) abstract

تصادفات جادهای اصلیترین عامل اتلاف سرمایههای ملی و یکی از عوامل اصلی در عقب ماندگی در توسعه پایدار کشورها محسوب میگردند. بطور تقریبی بر اساس آمار WHO هزینه های اقتصادی تصادفات، در کشورهای کم درآمد، ۱ درصد از تولید ناخالص ملی GNP در کشورهای با درآمد متوسط، ۱.1 درصد و در کشورهای ثروتمند، ۲ درصد تولید ناخالصملی، محاسبه شدهاست. از اینرو تحلیل ایمنی تصادفات در یک کشور امری قابل توجه بوده و به عنوان یک راهکار توسعه پایدار به شمار میآید. محدوده ورودی شهرها یکی از نقاط پرخطر از لحاظ بروز تصادفات میباشد. این محودوده هوا در واقع ناحیه گذار از یک محیط برون شهری به محیطی درون شهری و عکس آن است . در این تحقیق تعیین شاخصهایتصادفات محدوده ورودی شهر ها با توجه به تحلیل آمار تصادفات و اولویت بندی راهکارهای کاهش تصادفات با توجه روش سلسله مراتبی فازی AHP-Fuzzy مد نظر میباشد. در روش تحقیق، ابتدا محدوده ورودی شهر ساری مورد بازدید میدانی قرار گرفت. پ از بدست آوردن آمار تصادفات و فرم های کام پلی ، علل تامه تصادفات شناسوایی شودند . شاخصهای ایمنی محدوده ورودی شهر ها با توجه به تحلیل تصادفات، بازدید میدانی و بررسی مطالعات گذشته شناسایی شدند . سپ با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی، با پرسش از 40 کارشناس در زمینه حمل و نقل، راه و ترابری و کارشناس پلیس راه اولویت شاخصهای ایمنی تعیین شدند. نتیجه تحقیت نشان داد که شاخص های ایمنی شامل بهبود روشنایی مسیر، ناحیهعاری از مانع ، مهارشدگی گاردریل، تابلوهای مسیریابی، مسدود ساختن مسیر عبور عابران پیاده در زیر پل عابر، حذف بریدگی گاردریلهای میانه، حذف موانع میدان دید و ایجاد روسازی رنگی به ترتیوب بیشترین اولویت را در ایمن سازی محدوده ورودی شهر ساری دارا هستند.

شناسایی و اولویت بندی شاخص های کاهش تصادفات در مبادی ورودی شهرها -مطالعه موردی(محدوده ورودی شهر ساری) Keywords:

ایمنی مبادی ورودی شهر , تصادفات جاده ای , تحلیل سلسله مراتبی فازی

شناسایی و اولویت بندی شاخص های کاهش تصادفات در مبادی ورودی شهرها -مطالعه موردی(محدوده ورودی شهر ساری) authors

حسن دیواندری

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نوشهر، نوشهر، ایران

افشین عابدین زاده

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد راه و ترابری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نوشهر، نوشهر، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
فصلنامه تازه های ترافیک. 1384. سال پنجم (شماره دوم). ...
سازمان بهداشت جهانی، گزارش جهانی در خصوص پیشگیری از صدمات ...
Road Safety Manual, PIARC Technichal Committee On Road Safety (C13), ...
Ho, S. H., Wong, Y. D., & Chang, V. W. ...
Fieldwick, R. (2015). The rural speed limit and traffo accidents ...
Libby, D., Chaparro, A., & He, J. (2013, September). Distracted ...
Cafiso, S., Di Graziano, A., Di Silvestro, G., La Cava, ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "شناسایی و اولویت بندی شاخص های کاهش تصادفات در مبادی ورودی شهرها -مطالعه موردی(محدوده ورودی شهر ساری)" توسط حسن دیواندری، استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نوشهر، نوشهر، ایران؛ افشین عابدین زاده، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد راه و ترابری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نوشهر، نوشهر، ایران نوشته شده و در سال 1395 پس از تایید کمیته علمی سومین کنفرانس ملی مهندسی عمران و توسعه پایدار ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله ایمنی مبادی ورودی شهر، تصادفات جاده ای، تحلیل سلسله مراتبی فازی هستند. این مقاله در تاریخ 6 اسفند 1395 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 976 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که تصادفات جادهای اصلیترین عامل اتلاف سرمایههای ملی و یکی از عوامل اصلی در عقب ماندگی در توسعه پایدار کشورها محسوب میگردند. بطور تقریبی بر اساس آمار WHO هزینه های اقتصادی تصادفات، در کشورهای کم درآمد، ۱ درصد از تولید ناخالص ملی GNP در کشورهای با درآمد متوسط، ۱.1 درصد و در کشورهای ثروتمند، ۲ درصد تولید ناخالصملی، محاسبه شدهاست. از ... . برای دانلود فایل کامل مقاله شناسایی و اولویت بندی شاخص های کاهش تصادفات در مبادی ورودی شهرها -مطالعه موردی(محدوده ورودی شهر ساری) با 13 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.