مروری بر برخی از تجربیات جهانی در زمینه خشک شدن دریاچهها

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 367

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ICULC01_112

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1396

Abstract:

دریاچهها نقش اساسی در ادامه چرخه حیات طبیعت از طریق تبخیر، بارش و جریان آبهای سطحی و زیرزمینی ایفا میکنند. آنها بخشی از سیستم آبی بزرگ شامل رودخانهها، تالابها و آبهای زیرزمینی هستند (1:2003:IETC -UNEP که جایگاه ویژهای در تعادل بخشی به اکوسیستم دارند. دریاچهها برای توسعه انسانی و جلوگیری از تخریب اکوسیستم و تنوع زیستی اهمیت زیادی دارند و عناصر حیاتی چرخه آبی، حفظ تنوع زیستی آبزیان؛ تامین معیشت و منافع اجتماعی، اقتصادی و طبیعی دارند که برای کیفیت زندگی جوامع حوضه آبریز مهم و حیاتی هستند. فعالیتهای انسانی به طور چشمگیری وضعیت اکولوژیکی دریاچهها را تحت تاثیر قرار میدهند، علیرغم اهمیت آنها و افزایش تهدیدات هنوز توجه کافی در زمینه حفظ و صیانت این منابع آبی نمیشود (3:2005,ILECF .(به دنبال انقلاب صنعتی و همچنین رشد سریع جمعیت و شهرنشینی بهرهبرداری از میراث طبیعی زمین به شدت گسترش یافت و بشر در جهت تامین نیازهای خود تغیرات گستردهای بر سطح کره زمین تحمیل کرد که امروزه شاهد پیامدهای ناگوار این تغییرات از جمله گرم شدن زمین، خشکسالی، کاهش تنوع زیستی، گسترش بیماریها، از بین رفتن بنیانهای تولیدات کشاورزی و در نتیجه به خطر افتادن امنیت غذایی ساکنین کره زمین و .... هستیم. یکی از مهمترین منایع کره زمین که تحت تاثیر فعالیتهای انسانی و تغییرات اقلیمی در معرض خطر قرار گرفته منابع آبی سطحی و زیرزمینی است. در ایران نیز به ویژه در دهههای اخیر به دلیل بهرهبرداری بیش از حد از منابع آبی شاهد کاهش و خشک شدن این منابع هستیم. دریاچه ارومیه به عنوان یکی از منابع آبی است که در دهه اخیر تحت تاثیر فعالیتهای انسانی و تغییرات اقلیمی در وضعیت بحرانی قرار گرفته و به عنوان بحران زیست محیطی در سطح منطقهای، ملی و جهانی مطرح شده است. دلایل متعددی برای کاهش حجم آب این دریاچه وجود که از مهمترین آنها میتوان به ساخت بیرویه سدها بر روی رودخانهها، بهرهبرداری بیش از حد از آبهای زیرزمینی، شیوه نادرست آبیاری در بخش کشاورزی و خشکسالی نام برد. یکی از نگرانیهای جدی در زمینه کاهش آب و خشک دریاچه ارومیه پیامدهای اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی آن میباشد بهطوریکه در بخش بهداشتی امروزه شاهد گسترش انواع بیماریها از جمله؛ بیماریهای تنفسی، افزایش فشار خون، سقط جنین، سرطانها و ... ،هستیم. در بعد اقتصادی- اجتماعی نیز به دلیل شور شدن خاک، از بین رفتن اراضی کشاورزی، طوفانهای نمکی بنیانهای تولیدات کشاورزی از بین رفته و موجب نابودی معیشت روستایی خواهد شد و بسیاری از سکونتگاههای شهری - روستایی در محدوده این دریاچه از جمله شهرهای تبریز و ارومیه تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. از اینرو در این مقاله سعی میشود به مرور برخی تجربیات جهانی در این زمینه و پیامدهای آنها پرداخته شود.

Authors

هادی حکیمی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تبریز

محمدتقی معبودی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تبریز

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • International Lake. Environment committee Fundation(2 005), Managing Lakes and their ...
  • UNDP(2014), Towards A Solution For Iran's Drying Wetlands, International Technical ...
  • Micklin, Philip(2007), The Aral Sea Disaster, Annu. Rev. Earth Planet. ...
  • Micklin, Philip P.(1991) The Water Management Crisis in Soviet Central ...
  • Dalitso Kafumbata1, Daniel Jamu- and Sosten Chiotha(2014), Riparian ecosystem resilience ...
  • _ DP/DEWA(2 003), Draft Desk Study Version1(on Lake Chad Basin), ...
  • Consult, Stoveland(2 000), lake chad vision for 20. presented at ...
  • نمایش کامل مراجع