پنج قانون سواد رسانه ای و اطلاعاتی برگرفته از سند یونسکو

29 تیر 1402 - خواندن 2 دقیقه - 644 بازدید

قانون 1: اطلاعات، ارتباطات، کتابخانه ها، رسانه ها، فناوری، اینترنت و همچنین سایر اشکال ارائه دهندگان اطلاعات برای استفاده در مشارکت مدنی حیاتی و توسعه پایدار هستند. آنها برابر و همترازند و هیچ کدام بر دیگری برتری ندارد و نباید مورد تبعیض واقع شوند.

قانون 2: هر شهروندی خالق اطلاعات/دانش است و پیامی دارد. لذا آنها باید برای دسترسی به اطلاعات/دانش جدید و بیان خود توانمند شوند. در این زمینه، سواد رسانه همه زنان و مردان را به طور یکسان می بیند و این مهم را پیوند و پیوستی از حقوق بشر می داند.

قانون 3: اطلاعات، دانش و پیام ها همیشه ارزشی خنثی ندارند یا همیشه مستقل از تعصبات نیستند. لذا، هر گونه مفهوم سازی، استفاده و کاربرد سواد رسانه باید این حقیقت را برای همه شهروندان شفاف و قابل درک کند.

قانون 4: هر شهروندی باید قادر باشد اطلاعات، دانش و پیام های جدید را بداند و بفهمد و همچنین ارتباط برقرار کند، حتی اگر آگاه نباشد ولی اذعان یا اظهار کند که می داند. با این حال، حقوق او هرگز نباید به خطر بیفتد.

قانون 5: سواد رسانه ای و اطلاعاتی یکباره به دست نمی آید. این یک تجربه و فرآیند زنده و پویا است. زمانی کامل می شود که شامل دانش، مهارت و بینش باشد. این مهم زمانی محقق می شود که دسترسی، ارزیابی، استفاده، تولید و مخابره محتوا را پوشش دهد.



#سواد_همه_جانبه_رسانه #سواد_رسانه ای_و_اطلاعاتی_یونسکو 




مدیریت رسانهسواد رسانهدکتر هومن قاپچیدانشکده مدیریت دانشگاه تهرانیونسکو