کمای بیابانی Ferula foetida و نقش آن در مدیریت مناطق خشک و بیابانی (مطالعه موردی: منطقه عطائیه نیشابور)

Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 1,688

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

RCMPNI01_221

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

Abstract:

در مناطق خشک و بیابانی به دلیل شرایط محیطی و خصوصاً بارش اندک، میزان رشد و تولید گیاهان کم می باشد. از جمله گونه های گیاهی که در این محیط جغرافیایی می روید، کمای بیابانی Ferula foetida است. پراکنش گیاه در خاورمیانه مربوط به کشورهای ایران، افعانستان و پاکستان می باشد. در ایران در استانهای خراسان، سمنان و سیستان و بلوچستان رویش دارد. این گیاه علاوه بر ترسیب کننده کربن و مواد اکسیژن، محافظ خاک، تولید کننده علوفه دامی، حاوی ترکیبات اولیه د ارویی و صنعتی بوده و سبز خوراکی انسانی نیز محسوب می گردد. بررسی های میدانی نشان داده که ساکنین محلی از ا ین گیاه جهت مصارف د ارویی و خوراکی استفاده می ک نند. یادداشت برداری میدانی در سه منطقه از شهرستانهای نیشابور، سبزوار و کاشمر در ا ستان خراسان رضوی انجام شده است. در هر منطقه سه ترانسکت و بر روی هر ترنسکت، 20 نقطه به صورت تصادفی انتخاب گردید. براساس نتایج به دست آمده، عوامل محدود کننده پراکنش گیاه شامل عمق، شوری و بافت خاک و ارتفاع از سطح د ریا می باشد. خاک رویشگاه، عمیق، سبک و ارتفاع از 1000 تا 1600 متر از سطح آبهای آزاد بوده است. بافت خاک شنی لومی و لومی شنی می باشد. هدایت الکتریکی خاک از 0.62 تا 0.72 دسی زیمنس بر متر متغیر بوده است. اسیدیته (EC) خاک بین 7.62 تا 7.55 بوده است. دمای منطقه بین 10 تا 15 درجه سانتیگراد و بیشینه مطلق 43 و کمینه مطلق 20- درجه سانتیگراد مشاهده شده است. میانگین بارندگی سالانه رویشگاه 160 میلیمتر بوده ا ست. اقلیم منطقه به روش کوپن، خشک و نیمه خشک به دست آمده است. در حال حاضر جمع آوری و فروش این گیاه یکی از راههای کمک به معیشت بهره برداران محلی می باشد. با میزان متوسط برداشت روزانه، 80 کیلوگرم در طی حدود 25 روز دوره بهره برداری و احتساب کیلویی 750 تومان قیمت فروش، درآمدی حدود یک و نیم میلیون تومان حاصل می شود که برای ساکنین بومی، رقمی قابل توجه می باشد. این مبلغ زمانی اهمیت بیشتری می یابد که بدانیم می توان با کسب آن، به همان میزان از فشار بر چرای دام و شیار اراضی دیمزار با بازده اندک و دیگر اعمال نابود کننده منابع محیط زیست در این مناطق جلوگیری کرد. از جمله اقدامات مدیریتی در آینده هم می توان به موارد زیر اشاره کرد: ایجاد تشکلهای محلی جهت مدیریت بهتر بازار، آموزش بهره برداران در راستای افزایش برداشت همراه با کاهش صدمه به گیاه، ایجادکارگاههای فرآوری و افزایش ارزش افزوده محصولات، توسعه کشت در مناطق مناسب، واگذاری بهره برداری به افراد و تشکلهای معین جهت کمک به حفاظت و تقویت پوشش گیاهی رویشگاه ها.

Keywords:

کمای بیابانی , Ferula foetida , مدیریت مناطق خشک و بیابانی

Authors

محمد محمدی

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

قاسم شهسوار کندری

کارشناس ارشد اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خلیل آباد (خراسان رضوی)

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • سایت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، http :/www.mums.a _ ir/pharmac y/fa/pautumn ...
  • - قاسم شهسوار کندری، 1380، بررسی خصوصیات اکولوژیکی کمای بیابانی ...
  • نمایش کامل مراجع