بررسی امکان ساخت مغارهای سنگی بدون پوشش جهت ذخیره سازی نفت خام در سازند آسماری در ناحیه زاگرس از دیدگاه زمین شناسی مهندسی

Publish Year: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 875

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

UGOS01_013

تاریخ نمایه سازی: 25 مهر 1393

Abstract:

یکی از ابهامات و سؤالات اساسی در انتخاب ساختگاه مناسب برای ساخت مغارهای سنگی بدون پوشش برای ذخیره سازی نفت خام، در مناطقی مانند رشته کوههای زاگرس، وجود یا عدم وجود توده سنگ مناسب برای ساخت اینگونه فضاها می باشد. در این مقاله ابتدا اصلی ترین پارامترهای زمین شناسی مهندسی که لازم است در ساخت مغارهای سنگی بدون پوشش برای ذخیره سازی نفت خام، مورد توجه قرار گیرند، معرفی می گردند. در ادامه با توجه به اطلاعات و تجارب موجود از شرایط زمین شناسی و زمین شناسی مهندسی منطقه زاگرس چین خورده، سازندهای چینه شناسی این منطقه بر اساس ویژگی هایی مانند پایداری توده سنگ در مقاطع بزرگ (کیفیت توده سنگ و شرایط تنشهای برجا)، شرایط هیدروژئولوژیکی و آب زیرزمینی، تراوایی توده سنگ و امکان نشت نفت خام از مخزن و عمق و ضخامت مناسب سازند دسته بندی گردیده و مناسب ترین سازند ها معرفی می گردند. سپس به بررسی دقیق تر ویژگیهای زمین شناسی مهندسی توده سنگهای برگزیده و ارزیابی امکان تأمین الزامات طراحی در این دسته از سازندها پرداخته می شود. نتیجه بررسی ها نشان میدهد که از میان سازندهای چینه شناسی، سازندهای کربناته و به ویژه سازند آسماری دارای بیشترین گسترش و مطلوبترین کیفیت برای ساخت مغارهای سنگی می باشد. بررسی ویژگیهای زمین شناسی مهندسی این سازند نشان می دهد که علیرغم تغییراتی که به دلیل عملکرد پدیده های تخریبی مانند هوازدگی، گسلش، چین خوردگیو کارستی شدن، در پارامترهای مکانیکی این واحد سنگی در نقاط مختلف زاگرس چین خورده ممکن است مشاهده شود، اما به طور تیپیک از شرایط لازم برای ساخت مغارهای سنگی بدون پوشش برای ذخیره سازی نفت خام برخوردار است.

Keywords:

مغار سنگی بدون پوشش , زمین شناسی مهندسی , ذخیره سازی نفت و گاز , سازند آسماری , زاگرس چین خورده

Authors

جعفر حسن پور

دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکده زمین شناسی

مجتبی محمدنژاد

موسسه مهندسین مشاور ساحل

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • حسن‌پور ج، قیاسوند ص، طریق ازلی ص.، _ پهنه بندی ...
  • P. Bosaki, P., Jaros, J., Spudil, j., Sulovsky P. and ...
  • Koleini M., "Engineering geological assessment and rock mass c haracterization ...
  • Itasca consulting group Inc. FLAC version 0.1, Thresher square east, ...
  • Sakurai. S., "Lessons learned from field measuremet in tunneling, Tunneling ...
  • Sherkati S., Letouzey J., "Variation of structural style and basin ...
  • نمایش کامل مراجع