بررسی عکس العمل سزبانیا (Sesbania sesban) به پتانسیل های اسمزی مشابه حاصل از نمک کلرید سدیم و پلی اتیلن گلیکول در مراحل جوانه زنی و رشد گیاهچه

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 467

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

AEFSJ02_323

تاریخ نمایه سازی: 13 شهریور 1396

Abstract:

تنش های خشکی و شوری یکی از مهمترین عوامل محدود کننده استقرار گیاهچه و تولید زیست توده گیاهی درمناطق خشک جهان محسوب می شود. این پژوهش به منظور بررسی آستانه تحمل سزبانیا (Sesbania sesban) بهشوری و خشکی در مرحله جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه جیرفت انجام شد. تنششوری با نمک کلریدسدیم و تنش خشکی با پلی اتیلن گلیکول 6000، در سطوح پتانسیل های اسمزی صفر، 2-، 4-، 6-8- و 10- بار برای هریک از تنش ها اعمال گردید. صفات مورد بررسی شامل درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه بود. نتایج نشان داد کلیه شاخص هایجوانه زنی به طور معنی داری (p<0.05) تحت تاثیر سطوح مختلف پتانسیل اسمزی حاصل از خشکی و شوری قرارگرفتند. تغییرات درصد، سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه در شرایط تنش خشکی با یک تابع پلی نومیال درجه سه(R(2)> 0.99) برازش داده شد، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه تا پتانسیل 6- بار روند کاهشیمعنی دار(p<0.05) داشت و در شدت های تنش 8- بار و بیشتر از آن رشد ریشه و ساقه متوقف گردید. تغییراتدرصد و سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه در شرایط تنش شوری با یک تابع پلی نومیال درجه دوم (R(2)> 0.93) برازشداده شد، در شرایط تنش شوری نیز کاهش پتانسیل اسمزی، باعث کاهش معنی دار (p<0.05) طول ریشه چه و ساقه چه،وزن خشک ریشه چه و ساقه چه گردید، اما رشد ریشه و ساقه حتی در پتانسیل 10- بار هم ادامه داشت. مقایسه مولفه هایجوانه زنی در پتانسیل های مشابه حاصل از کلریدسدیم و پلی اتیلن گلیکول 6000 بر اساس آماره t جفت شده، نشان داداثر بازدارندگی تنش خشکی در مقایسه با تنش شوری برروی جوانه زنی و رشد گیاهچه سزبانیا به طور معنی داری بیشتربوده است. به طورکلی براساس نتایج این آزمایش گیاهچه سزبانیا تنش های شوری و خشکی را تا 6- بار تحمل نموده ودر پتانسیل های اسمزی پایین تر مقاومت آن به تنش شوری بیشتر از تنش خشکی است.

Authors

محمد روزخش

مدرس مدعو گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی- دانشگاه جیرفت

جواد طایی سمیرمی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی- دانشگاه جیرفت

مهرانگیز جوکار

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی- دانشگاه جیرفت