سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بهره‌برداری از منابع آب‌های شور در شرایط محدودیت کمّی آب

Publish Year: 1387
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,410

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICWC01_199

Index date: 17 December 2008

بهره‌برداری از منابع آب‌های شور در شرایط محدودیت کمّی آب abstract

با توجه به بحران آب موجود در کشور، استفاده از آبهای شیرین و تازه استحصال شده در رابطه با شرب، بهداشت و صنعت در اولویت قرار داشته لیکن در بخش کشاورزی می توان کاربرد آب های لب شور و شور را نیز به عنوان یک منبع تأمین آب در نظر گرفته وآن را در زمرۀ انتخاب راهبرد های مهم و اهداف ملی توسعه منظور نمود. حال با توجه به اینکه در مناطق خشک کشور محدودیت کمی منابع آب نیز وجود دارد لذا این تحقیق به منظور بهره‌برداری از منابع آب‌های غیر متعارف (شور و لب شور) در شرایط محدودیت کمی آب در سال زراعی 85-1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند اجرا شد. طرح آزمایشی در قالب کرت‌های خرد شده بصورت فاکتوریل با سه تیمار شوری آب آبیاری (4/1،5/4و 6/9 دسی زیمنس بر متر) و چهار تیمار آب آبیاری (50 ، 75 ، 100 و 125 در صد نیاز گیاه) و دو رقم گندم، در سه تکرار انجام شد. عمق آبیاری برای سطوح مختلف شوری و دو رقم گندم تعیین گردید. عملکرد محصول نیز در شرایط مختلف (شوری‌ها و رژیم‌های متفاوت آب آبیاری) با استفاده از توابع تولید، تعیین شد و سپس سطح زیر کشت بهینه و درآمد خالص حاصله برای آب قابل دسترس (به میزان 10000 متر مکعب) محاسبه شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری آب آبیاری، عمق آبیاری برای هر دو رقم گندم به مقدار ناچیزی کاهش یافت که با واقعیت سازگار نیست و علت کاهش عمق آبیاری، ثابت در نظر گرفتن آب بهاء در شوری‌های مختلف آب آبیاری است در صورتیکه عملکرد محصول در شوری‌های مختلف، متفاوت خواهد بود. همچنین در شرایط محدودیت آب با افزایش شوری آب آبیاری برای هر دو رقم گندم، عمق آبیاری افزایش یافت. علت این موضوع کاهش محصول در سطوح شوری بالای آب آبیاری و در نتیجه تغییر شکل تابع تولید نسبت به عمق آب آبیاری می‌باشد. در نتیجه در سطوح بالای شوری آب آبیاری، کم آبیاری کارایی خود را از دست داده و اقتصادی نخواهد بود. به ازاء کلیه مقادیر آب قابل دسترس، همواره عمق آبیاری گندم قدس بزرگتر از گندم روشن بوده که این عامل سبب کاهش سطح بهینه کشت در گندم قدس نسبت به گندم روشن در کیفیت‌های مختلف آب گردیده است و باعث شده تا در کلیه موارد درآمد خالص گندم روشن بیشتر از گندم قدس باشد. بنابر این در صورتی که آب قابل دسترس ثابت با کیفیت نامناسب (شور) در منطقه در اختیار باشد، کاشت گندم روشن بسیار مقرون به صرفه‌تر خواهد بود.

بهره‌برداری از منابع آب‌های شور در شرایط محدودیت کمّی آب Keywords:

بهره‌برداری از منابع آب‌های شور در شرایط محدودیت کمّی آب authors

علی شهیدی

استادیار دانشگاه بیرجند،

غلامرضا زمانی

استادیار دانشگاه بیرجند

حیدرعلی کشکولی

استاد دانشگاه شهید چمران اهواز

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
. اکبری، م.، بهبود مدیریت آبیاری مزارع با استفاده از ...
. Abbat, P.E., J.L. Dardanelli, M.G. Canatarero, M. Melchiori and ...
. Datta, K.K. and B. dayal, Irrigation with poor quality ...
. Datta, K.K., V.P. Sharma and D.P. Sharma, Estimation of ...
. Kahlown, M.A. and M. Azam, Effect of saline drainage ...
. Kalra, N., D. Chakraborty, P. Ramesh Kumar, M. Jolly ...
Li, J., S. Inanaga, Z. Li and E. Eneji, _ ...
. Russo, D. and D. Bakker, Crop Water production functions ...
. Sepaskhah, A.R. and D. Akbari, Deficit Irrigation Planning under ...
. Sepaskhah A.R., A.R. B azrafshan -Jahromi and Z. S ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بهره‌برداری از منابع آب‌های شور در شرایط محدودیت کمّی آب" توسط علی شهیدی، استادیار دانشگاه بیرجند،؛ غلامرضا زمانی، استادیار دانشگاه بیرجند؛ حیدرعلی کشکولی، استاد دانشگاه شهید چمران اهواز نوشته شده و در سال 1387 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس بین المللی بحران آب پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله آب‌های غیر متعارف، آب شور، بحران آب، خراسان جنوبی هستند. این مقاله در تاریخ 27 آذر 1387 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1410 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که با توجه به بحران آب موجود در کشور، استفاده از آبهای شیرین و تازه استحصال شده در رابطه با شرب، بهداشت و صنعت در اولویت قرار داشته لیکن در بخش کشاورزی می توان کاربرد آب های لب شور و شور را نیز به عنوان یک منبع تأمین آب در نظر گرفته ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بهره‌برداری از منابع آب‌های شور در شرایط محدودیت کمّی آب با 9 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.