سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

قوی ترین و تعیین کننده ترین عوامل اثرگذار بر سلامت روان

21 مهر 1402 - خواندن 4 دقیقه - 7533 بازدید



دکتر جوزف فرث(Firth) و یک گروه بیست و یک نفره از برجسته ترین پژوهشگران دانشگاه های سراسر دنیا، دنبال این بودند که ببینند «قوی ترین و تعیین کننده ترین عوامل اثرگذار بر سلامت روان آدم ها چی هست!» و با بودن یا نبودن چه فاکتورهایی می شود پیش بینی کرد که سلامت روان یک آدم قراره در آینده به خطر بیفته یا بالعکس...


برای رسیدن به جواب پژوهش، پژوهشگران نشستند و هر پژوهشی که مرتبط با سلامت روان و سبک زندگی بود را آنالیز کردند و بعد از بررسی هزاران پژوهش مختلف روی هزاران گروه از آدم ها، اعلام کردند که «سلامت روان ما در گرو رعایت چهار فاکتور به شدت تعیین کننده ست.» این چهار فاکتور عبارت اند از؛



1) فعالیت فیزیکی روزانه

طبق تحقیقاتی که کردند، متوجه شدند اولین و مهم ترین عامل پیشگیری و حتی درمان انواع بیماری های روانشناختی «فعالیت فیزیکی روزانه» است و این یعنی؛ ورزش منظم، مهم ترین عامل در کاهش ابتلا به اضطراب، افسردگی، استرس و حتی پیشگیری و بخشی از روند درمان اختلال حادی چون اسکیزوفرنیه است.


منظور از ورزش، هرگونه فعالیت فیزیکی هدفمند و مستمر است. از نیم ساعت پیاده روی و دویدن در نظر بگیرید تا حرکات کششی، رقص و یا هرگونه حرکتی که موجب تحرک عضلات و مفاصل شود.



2) دود و دم، به ویژه سیگار!

طبق داده ها، کشیدن سیگار به هر تعدادی، از اصلی ترین فاکتورهای ابتلا به اختلالات روان شناختی است. پژوهشگران متوجه شدند افراد سیگاری اضطراب بالاتری رو تجربه می کنند، گرایش به افسردگی و استرس شون بیشتر می باشد و احتمال ابتلا به اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنی در آنها بیشتر دیده می شود.



3) خبر نداریم! ولی...

مصرف فست فود و غذاهای چرب از اصلی ترین عوامل گرایش به افسردگی و اختلالات روانی می باشد و مصرف سبزیجات، غلات و ماهی با سلامت روان ما گره خورده است. پس می توان نتیجه گرفت که مصرف غذاهای سالم و داشتن رژیم غذایی سالم نیز به سلامت روان و جسم کمک می کند.



4) کیفیت خواب؛

اینکه بتوانید ریتم خواب یکسانی داشته باشید و هرشب سر ساعت مشخصی به رختخواب بروید، از عوامل مهم و موثر دیگر در پیشگیری و درمان اختلالات روانی به حساب می آید. پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که کمترین لطمه خواب ناکافی و ناسالم، شروع اضطراب و استرس و تشدید حال بد می باشد.



بطور خلاصه، برای حفاظت از سلامت روانت؛


1) هرروز از عضلاتت کار بکش

2) از دود و دم فاصله بگیر

3) رژیم غذایی سالمی داشته باش

4) به کیفیت خوابت توجه کن


اینها آسون ترین مسیرهای واکسینه شدن در برابر بیماری های روان شناختی هست. همچنین لازم به ذکر است که اگر علاوه بر این عوامل، به روی کیفیت روابط خود کار کنیم، می توانیم بهتر از سلامت روان خود محافظت کنیم.


منابع؛
Firth J, Solmi M, Wootton RE, Vancampfort D, Schuch FB, Hoare E, … Stubbs B. (2020)
A meta‐review of “lifestyle psychiatry”: the role of exercise, smoking, diet and sleep in the prevention and treatment of mental disorders. World Psychiatry, 19(3), 360–380
ترجمه مقاله از دکتر امید امانی، دکترای روان شناسی بالینی از دانشگاه شهید بهشتی تهران