چیستی و اهمیت انتخابات

7 تیر 1403 - خواندن 5 دقیقه - 166 بازدید

بسم الله الرحمن الرحیم 


انتخابات برگرفته از واژه ی «انتخاب» به معنای گزینش ، برگزیدن و ترجیح دادن فرد یا افرادی از بین یک مجموعه ، یاچیزی را از بین اشیاء ، می باشد. 

معادل « انتخاب» ، در زبان عربی کلمه ی « اصطفاء [1]» و « اجتباء [2]»است که در قرآن کریم در موارد متعدد و مختلف به آن اشاره شده است. 

انتخابات در اصطلاح حقوقی ، به فرایند اطلاق می شود که در آن ، افراد جامعه به طور رسمی ، شخص یا اشخاصی را برای اداره ی امور عمومی خود در سطح ملی یا ساحوی ، از طریق آرای عمومی ، برای مدت معین انتخاب می کنند و اختیار تعیین سرنوشت سیاسی کشور ویا یک منطقه و ساحه را ، به دست افراد منتخب ، می سپارند. 

1 – 2 ) فلسفه ی انتخابات  

مهم ترین فلسفه انتخابات :« حاکمیت مردم برسرنوشت سیاسی واجتماعی خود از طریق گزینش فرد یا افرادی متعهد ، متخصص ، توانمند وامانتدار برای انجام کارهای عمومی خود » می باشد.  تا از این طریق ، شخص یا اشخاص منتخب را موظف نمایند که در راستای منافع ملی و کسب اقتدار همه جانبه ، تمام سعی و تلاش خویش را به کار بگیرند و ضمن تامین امنیت سرتاسری ، زمینه ی رشد وشکوفایی جامعه در عرصه های مختلف را ، فراهم ساخته و پاسخگوی نیازمندی های معیشتی ، علمی ، فرهنگی ، معنوی ، بهداشت ودرمانی ، آموزشی ، تفریحی ... مردم باشند. و برای ساخت وساز های زیربنایی و انکشاف متوازن و خدمات رسانی عادلانه ، تلاش شبانه روزی نمایند. 

1 – 3  ) اهمیت و جایگاه  انتخابات 

اهمیت فوق العاده ی انتخابات به طور کلی از آنجا روشن می شود که امروزه ، تعیین سرنوشت سیاسی ومدیریت اجتماعی مردم ، با انتخابات صورت می گیرد و از این طریق ، رتق و فتق امورات سیاسی و مدیریتی ، به مدت چند سال  به شخص یا اشخاصی واگذار می گردد . همچنین  انتخابات در کشور های مدعی دموکراسی و متمدن ، یگانه وسیله ی انتقال قدرت و جابجایی مسئولین بلند رتبه ی کشوری است ، که به تبع آن جابجایی مدیران کلان لشکری ، اقتصادی ، فرهنگی ، اجتماعی ، امنیتی ... نیز، صورت می گیرد .

 در اهمیت انتخابات همین بس که آن وسیله ای است ، برای اظهار نظر و شرکت محرومان جامعه در تعیین سرنوشت سیاسی واجتماعی خویش و ازاین طریق ، به مبارزه برخواستن با سیاست های غلط و ظالمانه و استبداد حاکمان و مدیران که همه چیز را ، برای خود واطرافیان و همفکران خود ، می خواهند.

 بنا براین ، کوتاهی در امر انتخابات به هردلیلی ، علاوه براین که یک نوع وظیفه نشناسی و بی تفاوتی در قبال سرنوشت خود وجامعه به شمار می رود ، یک نوع بی غیرتی و کم همتی در قبال مسایل دینی ومذهبی نیز ، محسوب می شود ؛ زیرا حاشیه نشینی و حضور فعال و نقش آفرین نداشتن در انتخابات ، ممکن است باعث روی کار آمدن افراد ناشایست ، سکولار و دین ستیز شده و افزون بر بی کفایتی آنها در مسایل سیاسی ، تاثیر منفی بر انجام مسایل دینی ومذهبی و امورات معنوی ، بگذارد و متدینینی که ورود به مسایل سیاسی را ، در تضاد با مسایل دینی ومعنوی می دانند نیز ،  نمی توانند آن طوری که باید،  به امور معنوی و مسایل دینی و مذهبی خود ، بپردازند. 

خلاصه این که اگر بگوییم انسان در گرو انتخاب هایی است که در زندگی(فردی واجتماعی- سیاسی) خود انجام می دهد ، سخن گزافی نیست ، یعنی سعادت و خوشبختی و پیشرفت انسان در عرصه های مختلف مرهون انتخاب درست و عاقلانه اوست ، چنانکه بدبختی و عقب ماندگی او در زمینه های مختلف ، معلول  انتخاب های نادرست او بوده وخواهد بود .   

بنابر این ، لازم است که انتخابات را ، به مثابه ی یک تکلیف مهم ملی وسیاسی تلقی نموده و حضور حداکثری و پرشور در پای صندوق های رای ، داشته باشیم.  



[1] - بقره / 130 ، 132 و 247 ، آل عمران/  33 و 42 ، اعراف / 144 ، نمل / 59 و... . 


[2] - نحل / 121 ، طه / 122 ، حج/ 78 ، قلم / 50 . و... 

  و