سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

پهنه بندی حساسیت زیست محیطی سواحل سیستان و بلوچستان از طریق ارزیابی چند معیاره

Publish Year: 1391
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,128

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICOPMAS09_260

Index date: 14 June 2014

پهنه بندی حساسیت زیست محیطی سواحل سیستان و بلوچستان از طریق ارزیابی چند معیاره abstract

به طور کلی منطقه ساحلی محل تلاقی دو زیست بوم خشکی و دریا با مختصات فیزیکی و زیستی مستقل است که یک ناحیه انتقالی با موقعیت جغرافیایی مشخص را می سازد. مناطق ساحلی نواحی پویایی از عملکرد متقابل زمین آب و اتمسفر هستند که در عین حال تحت تاثیر تغییراتدائم طبیعی و دستکاری انسان قراردارند [ 1]آلودگی دریاها و تأثیر فعالیت های خشکی که ماحصل پیامد توسعه اقتصادی- اجتماعی در خطساحلی و حوضه های آبریز آن می باشد، از مهمترین چالش ها در اغلب نقاط دنیا است که به طور مستقیم زیستگاه های ساحلی را تحت تأثیر قرار می دهد، از سوی دیگر تغییرات آب و هوایی نیز نواحی ساحلی را متأثر ساخته و با تغییر سطح آب دریا، فرسایش اراضی حوضه های آبخیز،طوفان ها، تغییر در رخساره سواحل و جابجایی منابع زنده اثرات زیانباری به دنبال دارد. این در حالی است که سواحل از دیر باز نقش غیر قابلجانشینی در اقتصاد و توسعه تمدن ها دارا بودند و به عنوان مدخل ورود به دریا در سراسر جهان منابعی جهت تغذیه، حمل و نقل، دسترسی بهانرژی و تفرج برای شمار روز افزون مردم فراهم آورده اند. چنین ویژگی هایی سبب تمرکز انسان و مجموعه خدماتی وابسته به آن در کرانه دریاها گردیده است و توسعه این روند فضای ناحیه ساحلی را متحول ساخته و به تدریج اشکال طبیعی و زیستگاه های ویژه آن جای خود را بهسیماهای انسان ساخته فعالیت بشری داده است که هر یک به نحوی آلاینده های مختلفی را به ناحیه ساحلی و دریا وارد می کنند[ 2] بروزچنین وقایعی باعث گردیده انسان با درکی دیرهنگام درصدد قانونمند نمودن رابطه خود با ناحیه ساحلی با هدف حفاظت پایدار از ارزش های زیست محیطی آن برآید. یکی از این اقدامات، پس از تأکیدکنگره بالی( 1982 ) بر حفاظت مناطق ساحلی، برنامه ای بود که در سال 1986 ازسوی سازمان بین المللی دریانوردی(آیمو 1) با طرح شناسایی مناطق حساس دریایی آغاز گردید[ 3] . هدف این برنامه شناسایی مناطق اکولوژیکدر سواحل آبهای آزاد بود که در برابر فعالیت های انسانی حساس و آسیب پذیر هستند و نیاز به حفاظت ویژه دارند. این موضوع علاوه بر کنگرهکاراکاس( 1992 )در کنفرانس سران زمین در ریو ( 1992 ) مجدداً مورد تأکید قرار گرفت و در ماده 13 از فصل 17 دستور کار 21 ریو در بخش حفاظت محیط زیست دریایی در مقابل عملیات کشتیرانی، به صراحت مسئله شناسایی مناطق حساس دریایی مطرح و از دولت ها خواسته شده است که اقدامات مناسب را در این زمینه به انجام رسانند. در این بخش همچنین تأکید می گردد دولت ها متعهد به شناسایی، حمایت ونگهداری از اکوسیستم های دریایی خود هستند و باید در شکل گیری مناطق حفاظت شده دریایی تسریع نمایند. زیرا این اکوسیستم ها با وجود غنای زیستی فوق العاده خود، از نظر حفاظتی متأسفانه مشمول غفلت های تاریخی و سقف دانش علمی پائین بشر گردیده و نسبت به خشکی ها بسیار دیر مورد توجه قرار گرفته اند. ماهیت پنهان دریاها خود بستر مساعدی برای درک دیرهنگام ارزش ها، کارکردها و آسیب های ایناکوسیستم های استثنایی فراهم کرده است. در حالی که ساحل و دریا در رقابت با خشکی اغلب دارای اکوسیستم هایی هستند که جدا از جنبه های زیست محیطی عام، از نظر تولید، باروری و تنوع زیستی غیر قابل جانشین هستند[ 4]. از آنجا که معیارهای انتخاب مناطق حساس دریایی با ملاک های ارائه شده از سوی آی. یو . سی. ان. برای ذخیره گاه ها و مناطق حفاظت شده دریایی از نظر محتوا مطابقت دارد، بنابراین وجود منابع حساس ساحلی و دریایی می تواند به عنوان مهمترین پارامتر انتخاب مناطق حفاظت شده دریایی هم تلقی شود

پهنه بندی حساسیت زیست محیطی سواحل سیستان و بلوچستان از طریق ارزیابی چند معیاره Keywords:

پهنه بندی حساسیت زیست محیطی سواحل سیستان و بلوچستان از طریق ارزیابی چند معیاره authors

رزیتا شریفی پور

استادیار ، دانشگاه آزاد اسلامی

افشین دانه کار

استادیار ، دانشگاه تهران

بیت الله محمودی

کارشناس ارشد ، مشاور مآب

راضیه مصدقی

کارشناس ارشد ، دانشگاه گریفیث

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
شریفی پور، ر، دانه کار، الف.، نوری، ج. (1387. ازیابی ...
دانه کار، الف. (1377) مناطق حساس دریایی ایران، محیط زیست، ...
مجنونیان، ه. (1379) انتخاب پارک های ملی به روش سایمر ...
سازمان بنادر و کشتیرانی (1387)." مطالعات مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی ...
هانه کار، الف، مجنونیان، ه.(1382. معیارهای شناسایی مناطق حساس و ...
سازمان حفاظت محیط زیست.(1379). مجموعه قوانین و مقررات حفاظت محیط ...
گولز، س.(1992. فرم ارشیابی پارکهای ملی. در هنریک مجنونیان. راهنمای ...
بلانکو و گابالدون.(1992). ماتریس تعیین حساسیت ذاتی واحدهای مدیریت(مناطق تحت ...
_ زهزاد، ب.(1366) انتخاب مناطق بر اساس روش ارزشیابی زیستگاه ...
B eatley, T.D...Brower and A.K. , Schwab. (2002), "An interoduction ...
FAO.(1996). World Information Early Warning System on Plant Genetic Resources. ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "پهنه بندی حساسیت زیست محیطی سواحل سیستان و بلوچستان از طریق ارزیابی چند معیاره" توسط رزیتا شریفی پور، استادیار ، دانشگاه آزاد اسلامی؛ افشین دانه کار، استادیار ، دانشگاه تهران؛ بیت الله محمودی، کارشناس ارشد ، مشاور مآب؛ راضیه مصدقی، کارشناس ارشد ، دانشگاه گریفیث نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی نهمین همایش بین المللی مهندسی سواحل، بنادر و سازه های دریایی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله مناطق حساس ساحلی، مدیریت سواحل، سیستان و بلوچستان، ارزیابی چند معیاره، مناطق حفاظت شده ساحلی هستند. این مقاله در تاریخ 24 خرداد 1393 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1128 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که به طور کلی منطقه ساحلی محل تلاقی دو زیست بوم خشکی و دریا با مختصات فیزیکی و زیستی مستقل است که یک ناحیه انتقالی با موقعیت جغرافیایی مشخص را می سازد. مناطق ساحلی نواحی پویایی از عملکرد متقابل زمین آب و اتمسفر هستند که در عین حال تحت تاثیر تغییراتدائم طبیعی و دستکاری انسان قراردارند [ 1]آلودگی دریاها و تأثیر ... . برای دانلود فایل کامل مقاله پهنه بندی حساسیت زیست محیطی سواحل سیستان و بلوچستان از طریق ارزیابی چند معیاره با 8 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.