سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

یادگیری سازمانی،سازمان یادگیرنده و یاددهنده

Publish Year: 1394
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,029

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

MEAE01_0700

Index date: 17 March 2016

یادگیری سازمانی،سازمان یادگیرنده و یاددهنده abstract

سازمان ها قبلا در محیطی پایدار به سر می بردند و وقایع آینده تقریبا قابل پیش بینی بود اما امروزه محیط بسیار متغیر است. رشد شتابنده ی تغییرات و رقابت، در هزاره ی جدید باعث گردیده تا تعاریفی جدید در سازمان ها و مدیریت سازمان ها بوجود بیاید که از جمله آنها یادگیری سازمان و سازمان یادگیرنده و یاددهنده می باشد.یادگیری سازمانی فرآیند کسب دانش، توزیع اطلاعات،تفسیر اطلاعات و حافظه سازمانی می باشد که در شرایط تغییر بطور موفقیت آمیزی خود را تطبیق می دهد. یادگیری سازمانی زمانی اتفاق میافتد که موجب تغییر عقاید و دیدگاههای موجود شده و دیدگاه جدیدی را خلق کند و از طریق ارتباط و تعامل، به تمام سطوح سازمانی منتقل شود. سازمان یادگیرنده حاصل یادگیری سازمانی است. مدیران،سازمان هایی را طراحی می نمایند که اعضای آن پیوسته به یافتن مشکلات فراروی سازمان و مهمتر از همه،حل آن بپردازند چنین سازمان هایی را در دنیای امروزی «یادگیرنده» می نامند اما در چنین سازمان و محیطی، کلید برنده شدن رهبر،همانا توانایی او در پرورش هوش جمعی تیم خود، حفظ همسویی و ایجاد انرژی در اعضای سازمان است و در نهایت،تلاش برای رضایت مشتری است. در واقع چنین امری، مدیران را به سوی مفهومی جدیدتر، با عنوان«سازمان یاد دهنده» می کشاند. سازمان یادگیرنده افراد سازمان را به یادگیری سازمانی سوق می دهد اما سازمان یاددهنده از مدیران ارشد خود که نقش آگاهان در سازمان را دارند، می خواهد که آموخته های خود را به دیگران بیاموزند. همانگونه که در آموزه های دین اسلام آمده است باید همیشه«دانش و آگاهی خود را از دانشمندان و آگاهان به امور بگیریم». در این مقاله به مطالعه و بررسی یادگیری سازمانی و سازمان یادگیرنده و یاددهنده و همچنین ارتباط بین آنها می پردازیم.

یادگیری سازمانی،سازمان یادگیرنده و یاددهنده Keywords:

یادگیری سازمانی،سازمان یادگیرنده و یاددهنده authors

علیرضا موغلی

استاد تمام رشته مدیریت دانشگاه پیام نور شیراز

داوود بیاتی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت منابع انسانی دانشگاه پیام نور شیراز

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
شرکت علمی پژوهشی و مشاوره ای آینده ساز- استان مازندران ...
سنگه، پیتر؛0811. پنجمین فرمان، ترجمه، حافظ کمال هدایت و محمد ...
Peddler, M, Burgoyne, j _ Boydell , T(1991) The Learning ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "یادگیری سازمانی،سازمان یادگیرنده و یاددهنده" توسط علیرضا موغلی، استاد تمام رشته مدیریت دانشگاه پیام نور شیراز؛ داوود بیاتی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت منابع انسانی دانشگاه پیام نور شیراز نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس بین المللی مدیریت، اقتصاد، حسابداری و علوم تربیتی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله یادگیری سازمانی،سازمان یادگیرنده،سازمان یاد دهنده هستند. این مقاله در تاریخ 27 اسفند 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1029 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که سازمان ها قبلا در محیطی پایدار به سر می بردند و وقایع آینده تقریبا قابل پیش بینی بود اما امروزه محیط بسیار متغیر است. رشد شتابنده ی تغییرات و رقابت، در هزاره ی جدید باعث گردیده تا تعاریفی جدید در سازمان ها و مدیریت سازمان ها بوجود بیاید که از جمله آنها یادگیری سازمان و سازمان یادگیرنده و یاددهنده می ... . برای دانلود فایل کامل مقاله یادگیری سازمانی،سازمان یادگیرنده و یاددهنده با 14 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.