بررسی پیامدهای توسعه کاربری اراضی شهری بر سکونتگاه های غیررسمی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و مدل زنجیره ای مارکوف (مطالعه موردی: شهر کرمان)

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 587
  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_KJUSG-6-1_009

تاریخ نمایه سازی: 23 مهر 1398

Abstract:

تبیین موضوع: در دهه­های اخیر در اغلب کشورهای در حال توسعه با افزایش رشد شتابان شهری و مهاجرت روستاییان به شهر، سکونتگاه­های غیررسمی گسترش بی ­سابقه ­ای یافته ­اند. می­توان گفت یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در رشد پراکنده شهر کرمان تغییرات بدون برنامه کاربری اراضی بوده است. از این­رو پیش­بینی این تغییرات می تواند در تصمیم ­گیری­های مدیریتی و برنامه­ ریزی ­های آینده این شهر نقش به سزایی داشته باشد. روش: با توجه به کارایی بالای مدل CA-Markov در پیش­بینی تغییرات کاربری اراضی، در پژوهش حاضر نیز از این مدل با هدف پیش­بینی روند توسعه و تغییرات کاربری اراضی در سال افق ۱۴۰۶ بهره گرفته شد و از تصاویر ماهواره­ای سال­های ۱۳۶۸، ۱۳۷۹، ۱۳۸۷ و ۱۳۹۶ برای پیش­بینی و آشکارسازی تغییرات استفاده گردید. یافته‎ها: یافته ­ها نشان می ­دهد در نقشه پیش­بینی سال ۱۴۰۶ مساحت سه کلاس، اراضی ساخته شده ۱۰۲۷۳ هکتار، زمین بایر ۱۲۲۹ هکتار و پوشش گیاهی ۹۹۸۳ هکتار خواهد بود. همچنین نقشه حاصل نشان می ­دهد که مساحت کلاس ­های زمین بایر و پوشش گیاهی به ترتیب به میزان ۱۱۸ و ۲۱۹ هکتار کاهش یافته است. همچنین کلاس اراضی ساخته شده نسبت به سال پایه (۱۳۹۶) تغییر چشم گیری نداشته است. نتیجه‎گیری: با توجه به کارایی بالای این مدل در پیش ­بینی تغییرات کاربری اراضی، می ­توان از نتایج حاصل از آن در برنامه ­ریزی­ ها و تصمیم­ گیری ­های آینده شهر کرمان استفاده نمود.

Authors

علی اصغر عبدالهی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مصطفی خبازی

استادیار ژئومورفولوژی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

افسانه شهریاری

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :