نگاهی مختصر به جرم فیشینگ

21 اسفند 1402 - خواندن 3 دقیقه - 760 بازدید


امیرحسین صفدری پژوهشگر علم حقوق

نگاهی مختصر به جرم فیشینگ در فضای سایبر

جرمی که خیلی از کاربران فضای مجازی را قربانی کرده است و در رتبه نخست جرایم رایانه ای قرار گرفته است. 

در جرم فیشینگ هکرهای حرفه ای به منظور فریب دادن کاربران اینترنتی و به دست آوردن اطلاعات محرمانه حساب آن ها معمولا از طریق ایمیل های جعلی، پیامک های تبلیغاتی، سایت های خرید قلابی، مشاهده ابلاغیه در سامانه ثنا و... کاربران فضای مجازی را فریب داده و ترغیب می کنند تا اطلاعات شخصی حساب خود را در سایت هایی جعلی که توسط خود همین هکرها طراحی شده است وارد کنند و از این طریق اطلاعات شخصی حساب افراد را به دست می آوردند و اقدام به کلاهبرداری های میلیونی می کنند، در این جرم مجرمان تلاش می کنند تا اطلاعاتی نظیر: رمز دوم کارت، شناسه کاربری، cvv2 کارت، تاریخ انقضای کارت و... را بدست آورند.

گاهی هم این مجرمان حرفه ای از طریق تلفن با افراد تماس برقرار می کنند و ضمن اینکه خود را نماینده بانک، یا سازمانی معتبر و یا فرد سرشناسی که شما آن را بشناسید معرفی می کنند و از شما می خواهند جهت دریافت جایزه خود اطلاعات شخصی حساب بانکی خود مثل تاریخ انقضا یا رمز دوم یا cvv2 کارت یا آخرین موجودی حساب و... را در اختیار آن افراد قرار بدهید 

باید آگاه باشید که برای دریافت جایزه یا پاداش یا کارت به کارت کردن فقط نیاز است که شما شماره کارت یا شماره حساب بانکی خود را اعلام کنید و اگر افرادی که با شما تماس گرفته اند چیز دیگری از شما بخواهند یا شما را پای دستگاه خودپرداز ببرند بی شک باید بدانید و آگاه باشید که این کار کلاهبرداری رایانه ای می باشد و نباید به حرف آنها گوش بدهید چرا که قطعا قربانی کلاهبرداری رایانه ای می شوید.

قانونگذار ما در خصوص مجازات افرادی که مرتکب جرم فیشینگ می شوند به صراحت در ماده 13 قانون جرائم رایانه ای می گوید: هرکس به طور غیرمجاز از سیستم های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سیستم وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از 1 تا 5 سال یا جزای نقدی از بیست تا یکصد میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.