نگاهی حقوقی به اسکیمر

22 اسفند 1402 - خواندن 4 دقیقه - 1424 بازدید


امیرحسین صفدری پژوهشگر علم حقوق

نگاهی مختصر به اسکیمر در فضای سایبر

 اسکیمر نمونه بارزی از سرقت های اینترنتی که این روزها افزایش شدیدی پیدا کرده است. در جرم اسکیمر این سارقان حرفه ای یک بخش جدیدی را به عابر بانک یا دستگاه کارت خوان خود متصل می کند و از همین طریق اقدام به کپی برداری از اطلاعات کارت بانکی شما می کند و با تخلیه اطلاعات حساب شما سرقت های میلیونی انجام می دهند.

به زبان ساده تر باید بگویم که اسکیمینگ یعنی کپی برداری غیرقانونی از اطلاعات کارت بانکی شما بر روی یک کارت بانکی دیگر که از این طریق این مجرمان خطرناک می توانند حساب بانکی شما را در زمان کوتاهی خالی کنند. در حال حاضر اکثر مردم با استفاده از کارت های عابربانک خود اقدام به خرید از فروشگاه ها، کارت به کارت و... انجام می دهند، افزایش این کارها در فضای حقیقی و مجازی باعث شده تا عده ای از افراد سودجو با ابداع روش های جدیدی مثل اسکیمر و فیشینگ دست به کلاهبرداری های میلیونی و غیرقابل جبران بزنند.

معمولا در اسکیمر سارقان دو روش را جهت دست یابی به اطلاعات کارت های بانکی شما استفاده می کنند، در روش اول این سارقان حرفه ای دوربینی را در کنار جایی که شما کارت خود را وارد دستگاه می کنید قرار می دهند تا از این طریق رمز کارت شما را بدست بیاورند، و در روش دوم سارقان بر روی کیبورد اصلی عابربانک ها، یک کیبورد دیگر نصب می کنند که این کیبورد جعلی عین کیبورد اصلی می باشد، بطوری که این کیبورد جعلی وظیفه دارد تمامی اطلاعاتی که شما وارد می کنید را ذخیره کند و از این طریق مجرمان حساب بانکی شما را خالی می کنند. اسکیمر و فیشینگ یک تهدید بسیار خطرناک و جدی برای بانک ها و مردم در جامعه امروزی می باشد چرا که امروزه کاربران فضای مجازی افزایش زیادی پیدا کرده است.

مطابق با قانون این دست از کلاهبرداری ها و سرقت های اینترنتی جرم بوده و مجازات سنگینی هم دارد، چنان که قانونگذار ما این دست از جرائم را در قانون جرائم رایانه ای مصوب سال 1388 پیش بینی کرده است و در ماده 1 این قانون به صراحت بیان شده است: هرکس به طور غیرمجاز به داده ‎ها یا سیستم های رایانه ‎ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از 91 روز تا 1 سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

قانونگذار ما در خصوص سرقت های اینترنتی هم به این سارقان حرفه ای مطابق با ماده 12 قانون جرائم رایانه ای می گوید: هرکس به طور غیرمجاز داده ای متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به جزای نقدی از یک تا بیست میلیون ریال و در غیر این صورت به حبس از 91 روز تا 1 سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.