نیازهای حرکتی جامعه کارگری

6 فروردین 1403 - خواندن 6 دقیقه - 168 بازدید

ورزش با کارکردهای متنوع خود می تواند علاوه برتضمین سلامت جسمی وروحی افراد جامعه در کسب مهارتهای اجتماعی، شکل گیری هویت فردی، کاهش تضادها وتنش ها، پرکردن اوقات فراغت و... نقش انکار ناپذیری داشته باشد. از این رو توجه به ورزش عمومی یا ورزش برای همه که هدف آن فراهم آوردن امکان و فرصت ورزش کردن برای همه افراد جامعه می باشد نقش محوری در استراتژی کلان و برنامه ریزی های بخش های مرتبط با تربیت بدنی و ورزش در دستگاه های مختلف می باشد دارد.

مطالعات صورت گرفته در حوزه تربیت بدنی وتفریحات سالم بیانگر آن است که برنامه های ورزش عمومی به عنوان اقدامی عملی، موثر، آسان و در عین حال ارزانترین راه حل در جهت حفظ تندرستی و گسترش سلامت روحی و جسمی اقشار مختلف جامعه می باشد. توسعه ورزش وتربیت بدنی در بین گروه های مختلف جامعه از جمله جامعه کارگری، زمینه بروز بسیاری از ناراحتی ها و مشکلات روحی ، جسمی وروانی را از بین برده و از شیوع انواع و اقسام بیماری های ناشی از زندگی ماشینی پیشگیری می نماید.

هرچند تنوع فعالیت در مشاغل مختلف ودامنه گسترده سطوح سنی در جامعه چند میلیونی کارگری امکان طراحی برنامه ای واحد را تقریبا غیرممکن می نماید لیکن این تنوع وگستردگی موجب آن نخواهد شد که برنامه ریزان وسیاست گذران ورزش کارگری دست از تلاش برداشته ونسبت به موضوع با اهمیتی که ارتباط تنگاتنگی با سلامتی ونشاط جامعه مولد کشور دارد بی تفاوت باشند. از طرفی این تصور نادرست که کارگران به لحاظ نوع شغل و وظیفه احتمالا نیاز حرکتی خاصی ندارند، موجب گردیده تا مدیران وسرپرستان واحدهای تولیدی به شدت مخالف آن باشند. علیرغم موانع ومشکلات عدیده واضح است صرف داشتن یک سری فعالیت های حرکتی روزانه که اغلب سخت و طاقت فرسا نیز هست موجب نخواهد شد تا فرد کارگر از فعالیت های متنوع تربیت بدنی و ورزش بی نیاز باشد ، بلکه به جهاتی این نیازمندی بیشتر و با اهمیت تر است .

با توجه به تنوع مشاغل ، حرف وفراوانی جمعیت مخاطب به نظر می رسد نیازهای حرکتی جامعه کارگری در سه بخش مورد توجه قرار می گیرد.

1- انجام فعالیت های ورزشی با هدف کسب سلامتی ونشاط

2- انجام فعالیت های ورزشی با هدف اصلاح ناهنجاری های اسکلتی–عضلانی

3- انجام فعالیت های ورزشی با هدف ورزش قهرمانی و ورود به عرصه های رقابتی

که به ترتیب عبارتند از :

1- کسب سلامتی ونشاط

فرد کارگر همچون هرانسان دیگری این حق را دارد که برای کسب وحفظ سلامتی وبهداشت جسمی ، روانی واجتماعی به ورزش وفعالیت های تربیت بدنی بپردازد. قطعا این نیازمندی با انجام یک سری فعالیت های روزمره که نهایتا منجر به خستگی مفرط ، تخلیه انرژی ، بی حوصلگی وتنش های روحی وروانی می گردد محقق نخواهد شد به همین دلیل ضرورت ترویج فعالیت های ورزشی در قالب برنامه های عمومی وورزش همگانی امری اجتناب ناپذیراست . اجرای روزانه حرکت های ورزشی به مدت 30 دقیقه این هدف اساسی وحیاتی را محقق می نماید.



2- حرکت های اصلاحی

با توجه به تنوع مشاغل ، این قسمت از نیازهای حرکتی جامعه کارگری بسیار مهم وقابل ملاحظه است . شاید عمده باورها وعقاید براین باشد که تحرک جزء لایتغیر ولاینفک بخش عظیمی از مشاغل جامعه کارگری است ونبایستی به آن توجه کرد . لیکن به دلیل تغییرات حاصل شده در صنعت وشیوع بهره مندی از انواع ماشین آلات وهمچنین نوع فعالیت در مشاغل طاقت فرسای دیگر توجه به انجام حرکات اصلاحی امری غیرقابل انکاراست زیرا ضعف عضلانی ناشی از عدم انجام فعالیت های جسمانی متعادل ومتقارن ، کشش های بیش از حد عضلات ، کوتاهی عضلات در اثر انجام کار یکنواخت، گرفتگی عضلانی وهمچنین ضعف ناشی از فشار بیش از حد بریک عضو یا گروهی از عضلات بسیار مشهود است . نتیجه بارز این عوامل ابتلاء افراد به انواع دردها وآسیب های مزمن در ناحیه کمر ، زانو، گردن ، کتف وسایر قسمت های بدن می باشد . انجام مستمر حرکات اصلاحی در جهت کاهش درد ورفع نارسایی های پیش گفته شده بسیار موثر است.



3- ورود به عرصه ورزش های رقابتی

بررسی های کارشناسی در حوزه ورزش قهرمانی ورقابتی موید این نکته است که اکثر قریب به اتفاق قهرمانان که در رشته های ورزشی مختلف موفق به کسب مدال وعنوان قهرمانی در عرصه های بین المللی شده اند از قشر زحمت کش وقانع کارگر بوده اند که با سعی وتلاش خستگی ناپذیر علاوه بر اینکه در سنگرکار وتولید نقش بلامنازعی داشته اند در میادین ورزشی نیز موجبات افتخار واهتزاز پرچم میهن مان را نیز فراهم آورده اند.

بهرجهت علیرغم اینکه طی سالیان گذشته با توسعه زیرساخت های ورزشی واختصاص منابع مالی پشتیبانی موثری از ورزش قهرمانی در حوزه ورزش کارگری صورت گرفته نباید از نظر دورداشت که جاذبه های ورزش رقابتی ، نقش غیرقابل انکاری در افرایش انگیزه ومشارکت کارگران در ورزش خواهد داشت . لذا با توجه بیشتر به ورزش قهرمانی در محیط های کارگری زمینه حضور افراد در ورزش بیش از پیش فراهم میگردد. براین اساس یکی از موثرترین راهکارها در جهت جذب مخاطبین بیشتر، رونق وتعمیم وگسترش انواع ورزش های رقابتی در قالب برنامه مسابقاتی ورزش کارگران می باشد واین تلاش بایستی به نحوی مدیریت شود تا زمینه فعالیت ورزش زنان کارگر را نیز تحت پوشش قرار دهد .