سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

اثرات شوری و رژیم های مختلف آبیاری بر عملکرد، اجزاء عملکرد و درصد پروتئین دانه در ارقام گندم

Publish Year: 1386
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,975

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

CCWS01_037

Index date: 29 October 2007

اثرات شوری و رژیم های مختلف آبیاری بر عملکرد، اجزاء عملکرد و درصد پروتئین دانه در ارقام گندم abstract

در مناطق خشکی مانند خراسان جنوبی، جهت نیل به تولید اقتصادی، آبیاری نقش اساسی را ایفا می کند اما چون عمدتا آب مورد استفاده برای آبیاری در این مناطق دارای نمک های محلول هستند، اثر شوری بر رشد گیاه نیز باید بطور همزمان مورد بررسی قرار گیرد . لذا این تحقیق به منظور بررسی اثرات توام تغییرات شوری و عمق آب آبیاری بر عملکرد و اجزاء آن برای ارقام گندم قدس و روشن، جهت بکارگیری در برنامه ریزی مدیریت آبیاری در منطقه خراسان جنوبی، در سال زراعی ۸۴ - ۸۵ اجراء گردید . قالب طرح آزمایشی ، کرت های خرد شده بصورت فاکتوریل بود که در آن سطوح مختلف شوری ( ب ه ترتیب معادل ۱ / ۴ و ۴ / ۵ و ۹ / ۶ دسی زیمنس بر متر ) ، بعنوان کرت های اصلی و دو رقم گندم قدس و روشن و چهار سطح آبیاری ( به ترتیب معادل ۵۰ و ۷۵ و ۱۰۰ و ۱۲۵ در صد نیاز آبی گیاه ) ، بعنوان کرتهای فرعی که در سه تکرار اجراء گردید . نتایج نشان داد که : اثر افزایش شوری آب آبیاری در سطح ۱ درصد بر افزایش پروتئین دانه و در سطح ۵ درصد بر کاهش عملکرد دانه، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت و در سطح ۱۰ درصد بر کاهش تعداد سنبله در متر مربع و تعداد دانه در سنبله، معنی دار بود . اما اثر معنی داری بر ارتفاع گیاه نداشت . کاهش عمق آب آبیاری نیز در سطح ۱ درصد بر کاهش عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و افزایش درصد پروتئین دانه، اثر معنی دار داشته و در سطح ۵ درصد بر کاهش وزن هزار دانه و تعداد سنبله در متر مربع و در سطح ۱۰ درصد بر کاهش تعداد دانه در سنبله و ارتفاع گیاه اثر معنی دار داشت . اثر رقم در سطح ۱ درصد بر عملکرد دانه، وزن هزاردانه، ارتفاع گیاه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و درصد پروتئین دانه و در سطح ۵ درصد بر تعداد دانه در سنبله معنی دار بود اما اثر معنی داری بر تعداد سنبله در متر مربع نداشته است . اثر متقابل شوری و کم آبیاری ) ) S*I بر هیچ یک از عوامل عملکرد و اجزاء آن اثر معنی داری نداشت لذا می توان نتیجه گرفت که اثر تجمعی شوری و کم آبی ( بر کاهش عملکرد ) کمتر از مجموع اثرات هر یک از این تنش ها می باشد . افزایش هر یک از تنش های شوری و کم آبی، اثر افزایشی بر درصد پروتئین دانه در هر دو رقم گندم داشت البته در این خصوص اثر کم آبی بیشتر از شوری است عدم تفاوت معنی دار عملکرد دانه و تعداد سنبله در متر مربع در تیمار های ۱۰۰ و ۱۲۵ درصد نیاز آبی گیاه نشان می دهد که آبیاری مازاد بر نیاز ) I۴ با سطح % ۱۲۵ نیاز آبی گیاه ) تاثیر معنی داری بر این پارامترها نداشت که در مقایسه با میانگین های عملکرد بیولوژیک ( که معنی دار شده اند ) می توان نتیجه گرفت که افزایش آب کاربردی ( بیش از % ۱۰۰ نیاز آبی گیاه ) ، بیشتر باعث افزایش رشد رویشی شده تا افزایش عملکرد دانه . عملکرد و درصد پروتئین دانه گندم روشن، بترتیب ۲۱ درصد و ۵ درصد بیشتر از گندم قدس می باشد . بنابراین گندم رقم روشن هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی، نسبت به هر دو تنش کم آبی و شوری، مقاوم تر از گندم قدس بوده و تولید بیشتری داشت

اثرات شوری و رژیم های مختلف آبیاری بر عملکرد، اجزاء عملکرد و درصد پروتئین دانه در ارقام گندم Keywords:

اثرات شوری و رژیم های مختلف آبیاری بر عملکرد، اجزاء عملکرد و درصد پروتئین دانه در ارقام گندم authors

غلامرضا زمانی

استادیار دانشگاه بیرجند

حیدرعلی کشکولی

استاد دانشگاه شهید چمران اهواز

علی شهیدی

دانشجوی دکتری دانشگاه شهید چمران اهواز و عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند

سدغلامرضا قریشی

مربی دانشگاه بیرجند

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
شهیدی، ع.، ح. فروغی فر و ع. م. نوفرستی، 1379، ...
صفاری، م.، 1382، تکنیک کم آبیاری و بهینه سازی آن ...
کشاورز، ع.، گ. صادق زاده، 1379، کم آبیاری بهینه و ...
گلشن، م.، 1379، بهینه سازی کم آبیاری بر اساس توابع ...
یزدانی، ه.، 1370، تعیین مقاومت ارقام گندم به شوری، گزارش ...
Datta, K.K. &B. , Dayal, 2 000, Irrigation with poor ...
English, M.J., 1990, Deficit irrigation: Analitica l farmework, J. ASCE, ...
English, M.J., 1 991 , Observation in the Colombia basin.J. ...
Francoise, L. G. , E .V.Maas, T.J. , Donovan & ...
Hargreav, G.H. &Z.A. Sanani, 1984, Economic considration of deficit irrigation, ...
Jensen, C.R., 1982, Effect of soil water osmotic potential on ...
Kelman, W.M. , & C.O. Qualset, 1 993 , Responses ...
Lasmal, K. _ G .N .Paudyal, &, M. Saeed, 1 ...
Letey, J. and A. Dinar, 1986, Simulated crop production functions ...
Maas, E.V. and G..J. Hoffman, 1977, Crop salt tolerance current ...
Maas, E.V. & C.W. Grieve, 1990, Spik and Leaf development ...
Owies, T., 1997, Supplemental irrigation _ I CARDA, Report, No ...
Parra, M.A. & G.C. Romero, 1980, On tle dependence of ...
Russo, D. and D. Bakker, 1986, Crop water production functions ...
Saoub, H.M., 2 002, Response of six Medicago sative cultivars ...
S epaskha, A.R. , & L. Boersma, 1979, Shoot and ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "اثرات شوری و رژیم های مختلف آبیاری بر عملکرد، اجزاء عملکرد و درصد پروتئین دانه در ارقام گندم" توسط غلامرضا زمانی، استادیار دانشگاه بیرجند؛ حیدرعلی کشکولی، استاد دانشگاه شهید چمران اهواز؛ علی شهیدی، دانشجوی دکتری دانشگاه شهید چمران اهواز و عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند؛ سدغلامرضا قریشی، مربی دانشگاه بیرجند نوشته شده و در سال 1386 پس از تایید کمیته علمی اولین همایش سازگاری با کم آبی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله پروتئین دانه، خراسان جنوبی، شوری، عملکرد، کم آبیاری، گندم هستند. این مقاله در تاریخ 7 آبان 1386 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2975 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که در مناطق خشکی مانند خراسان جنوبی، جهت نیل به تولید اقتصادی، آبیاری نقش اساسی را ایفا می کند اما چون عمدتا آب مورد استفاده برای آبیاری در این مناطق دارای نمک های محلول هستند، اثر شوری بر رشد گیاه نیز باید بطور همزمان مورد بررسی قرار گیرد . لذا این تحقیق به منظور بررسی اثرات توام تغییرات شوری و عمق ... . این مقاله در دسته بندی موضوعی گندم و تنش خشکی طبقه بندی شده است. برای دانلود فایل کامل مقاله اثرات شوری و رژیم های مختلف آبیاری بر عملکرد، اجزاء عملکرد و درصد پروتئین دانه در ارقام گندم با 14 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.