تاثیر تمرینات توانبخشی ورزشی شخصی سازی شده براساس سطوح مختلف ناتوانی بر پارامترهای فیزیولوژیکی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 458

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ASSF02_332

تاریخ نمایه سازی: 29 فروردین 1397

Abstract:

مقدمه: اغلب تحقیقات در زمینه تاثیر تمرینات توانبخشی ورزشی بر افراد مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروسیس (اماس) با شدت ناتوانی کم تا متوسط بودهاند، تحقیق بر افراد با شدتهای ناتوانی مختلف (مقیاس ناتوانی جسمانی صفر تا (10 هنوز به دقت بررسی نشده است، لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر یک دوره تمرینات توانبخشی ورزشی شخصی سازی شده براساس سطوح مختلف ناتوانی بر آمادگی جسمانی و خستگی بیماران مبتلا به اماس بود. روش: این تحقیق از نوع نیمه تجریی و کاربردی است، لذا از میان بیماران زن مراجعه کننده به انجمن ام اس شهرستان شهرکرد، 96 نفر به عنوان نمونه انتخاب و براساس نمره مقیاس ناتوانی جسمانی به سه گروه تقسیم شدند ( نمره کمتر از 4/5، نمره بین 6/5-5، نمره 6/5 به بالا). گروه اول ( مقیاس ناتوانی جسمانی کمتر از (4/5 تعداد 44 نفر، گروه دوم نیز ( مقیاس ناتوانی جسمانی بین 5 تا (6/5 تعداد 26، گروه سوم (مقیاس ناتوانی جسمانی 6/5 به بالا) تعداد 26 نفر)، سپس هر گروه بطور تصادفی به یک گروه تجربی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. در مجموع نمونه ها به 6 گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. برنامه ی تمرینات برای گروههای تجربی 12 هفته، هفته ای سه جلسه و جلسهای یک ساعت بود. فاکتورهای آمادگی بدنی، خستگی و ناتوانی جسمانی بیماران قبل و بعد از 12 هفته تمرین توانبخشی ورزشی با ابزار مناسب اندازه گیری شد. گروه های تجربی اول، دوم و سوم هر کدام بر اساس سطح ناتوانی تمرینات هوازی، تمرینات قسمت مرکزی تنه، تمرینات تعادلی، تمرینات انعطاف پذیری را انجام دادند، در صورتی که گروههای کنترل تنها تمرینات کششی دریافت کردند. تجزیه و تحلیل دادهها، با استفاده از تحلیل کوواریانس و مقایسه زوجی میانگینهای تعدیل شده انجام شد .(p<0/05) یافتهها: بر اساس نتایج حاصل، انجام تمرینات توانبخشی ورزشی جامع موجب کاهش ناتوانی جسمانی و خستگی بیماران و افزایش انعطاف پذیری، استقامت عضلانی، قدرت عضلانی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام اس شد در همه سطوح ناتوانی جسمی شد .(p<0/05) اما در بیماران گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد(.(p> 0/05 نتیجه گیری: از یافتههای تحقیق میتوان نتیجه گیری کرد که اجرای تمرینات توانبخشی ورزشی جامع بر روند بهبود بیماران اماس تاثیر گذار بود و موجب بهبود عوامل منتخب آمادگی بدنی، ناتوانی جسمانی و خستگی بیماران گردید. لذا توصیه میشود متخصصان از این تمرینات به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمانهای دارویی برای بیماران اماس استفاده کنند.

Keywords:

مولتیپل اسکلروزیس , توانبخشی ورزشی شخصیسازی شده , پارامترهای فیزیولوژیکی

Authors

محمد فرامرزی

دانشیار گروه علوم ورزشی دانشگاه شهرکرد

معصومه سمیعیان

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزش دانشگاه شهرکرد

زهرا رییسی

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزش دانشگاه شهرکرد

فرزانه کاوه

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزش دانشگاه شهرکرد