بررسی چالش ها و فرصت های شهرستان اندیمشک از نگاه انرژی

16 خرداد 1402 - خواندن 4 دقیقه - 378 بازدید

چالش ها و فرصت ها

بخش نخست

به قلم: میثم سعیدی راد

یادداشت شماره 4

شهرستان اندیمشک از نظر موقعیت جغرافیایی و منابع موجود انرژی از جمله مناطق استراتژیک در زمینه تولید، انتقال و توزیع انرژی یاد می شود که می توان با برنامه ریزی علمی و در نظر گیری ظرفیت های مستقیم و غیر مستقیم آن زمینه رشد منطقه را ایجاد نمود. 




خوزستان از نظر ظرفیت های حامل انرژی جزء مناطق برخوردار جهانی به حساب می آید. آمیختگی منابع نفت و گاز، آب و تولید انرژی در کنار یک نگاه تخصصی می تواند زمینه ساز توسعه بلندمدت قرار گیرد تا از این طریق شاهد رشد و تعالی منطقه و بهره مندی صحیح از منابع و همچنین سازگاری با محیط زیست منطقه را حفظ نمود.


وجود منابع آب پایدار در کنار سفره های زیر زمینی نفت در منطقه مهرزیل از یک طرف و عبور خط سراسری گاز از شهرستان اندیمشک از طرف دیگر می تواند زمینه ساز ایجاد شبکه گسترده ایی از نیروگاه های مقیاس کوچک مانند CHP ها جهت تولید انرژی از طریق نیروگاه های سیکل ترکیبی و واگذاری به بخش خصوصی جهت توسعه در منطقه و کشور گردد تا از این طریق از خام فروشی نفت و فراورده های آن جلوگیری به عمل آید.




وجود صنایع مادر تخصصی مانند فولاد، نفت و پتروشیمی های متعدد در خوزستان و همچنین حضور کارخانه جات زیر دستی این صنایع بر اهمیت تولید انرژی پایدار در منطقه می افزاید تا بتوان بجای ورود صنایع آلوده مانند صنعت پتروشیمی، فولاد و … در شهرستان قدرت خود را در زمینه تولیدات استراتژیک مانند انرژی افزایش داد از طرفی وجود دیدگاه های تخصصی در نگاه کلان کشور و همچنین وجود ظرفیت اعطای مجوزات زیست محیطی در منطقه و وجود طرح های مختلف و سازگار با ظرفیت های موجود در منطقه مانند طرح آفتاب سرد در وزارت نیرو بر امکان رشد این زمینه را دوچندان می کند. 


استان خوزستان با ظرفیت تولید بیش از ۳۵٪ از انرژی کشور ظرفیت قابل ملاحظه ایی در زمینه رشد تولید انرژی کلان در کشور را در بر می گیرد. از طرفی وجود بخشودگی های گمرک و مالیات به واسطه منطقه آزاد تجاری اروند و گستره جغرافیایی بیش از ۶۴/۰۵۷ کیلومتر مربع مساحت خوزستان زمینه را برای ورود و رشد خودروهای برقی در این استان ایجاد نموده که می تواند موقعیت شهرستان اندیمشک را در این زمینه با ایجاد کارخانه های تولید و مونتاژ ادوات خودرو های برقی افزایش بخشد تا از این طریق زمینه رشد و تامین این نیاز اساسی کشور و منطقه را برطرف نمود.



همانگونه که بیان شد وجود منابع تولید انرژی متعدد سهم استان خوزستان را از تولید انرژی دوچندان می کند اما این سهم فقط در زمینه صادرات انرژی به خارج از استان شکل گرفته و هیچگونه آوردی برای توسعه استان در بر نداشته است لذا در این زمینه می توان با مطرح نمودن بحث "فدرال انرژی" مطالبات استان را از کشور در زمینه های گوناگون و همچنین بخش انرژی مطرح و مطالبه نمود و از این طریق سهم بیشتری از سرمایه و منابع مالی را از اقتصاد کشور دریافت و جهت رقابتی نمودن تولید انرژی و عرضه انرژی با کیفیت بیشتر، تولید با صرفه و اقتصادی بهتر و ایجاد رقابت در تولید توسط بخش خصوصی را رونق بخشید. 


نیاز امروز کشور، استان و شهرستان ما بیش از منابع مورد نیاز به نگاه علمی تخصصی است تا بتواند با نگاهی هدفمند توام با برنامه علمی نسبت به برطرف نمودن نیاز واقعی مردم ازجمله اقتصاد پویا، اشتغال پایدار و حفظ محیط زیست را در دستور کار خود و کشور قرار دهد. تا بتوان از بیش از ۹ درصد از انرژی جهان سهم قابل امعانی را برای منطقه خود بکار گرفت. 




ومن الله التوفیق

میثم سعیدی راد

۱۷/خرداد/۱۴۰۲