سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

مدیریت مصرف انرژی با برنامه ریزی و توسعه در سامانه های حمل و نقل

Publish Year: 1391
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,118

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ETEC02_259

Index date: 19 December 2013

مدیریت مصرف انرژی با برنامه ریزی و توسعه در سامانه های حمل و نقل abstract

مصرف انرژی در کشور ما در مقایسه با کشورهای دیگر بی سابقه است. یکی از مصرف کننده های عمده انرژی در کشور، وسایل نقلیه و بخصوص خودروها می باشد. متوسط مصرف سوخت خودروهای بنزینی در کشورمان حدود 11 لیتر در روز است در حالی که این مقدار در کشورهای دیگر نظیر آلمان و ژاپن 2/5، در انگلیس 3/5، در فرانسه 1/9، و در کشور آمریکا 7/3 لیتر در روز است. همچنین یک سوم مصرف بنزین و گازوئیل خاورمیانه به ایران اختصاص دارد. مقدرا زیادی از این مصارف قابل کنترل و مدیریت است. مشکل اصلی در این راستا ایجاد جاذبه ها و مطلوبیت کافی برای مصرف کنند گان است به نحوی که اکثریت، وسایل نقلیه عمومی را بر وسایل نقلیه خصوصی ترجیح دهند. امری که با موفقیت در سایر کشورها عملی شده و تجارب زیادی در این زمینه وجود دارد. قسمتی از فعالیتهای لازم در این زمینه مربوط به سرمایه گذاری در بخش حمل و نقل عمومی و قسمت دیگر مربوط به برنامه ریزی و سازماندهی است، که مورد دوم حتی نیاز به هزینه های سنگین سرمایه گذاری ندارد. اگر چه حتی انجام اینچنین سرمایه گذاری هایی توجیه پذیر و ضروری است، لیکن کیفیت حمل و نقل عمومی فقط مرتبط با کمبود امکانات، تسهیلات و جاده ها نیست بلکه مقدار زیادی از آن به انجام پژوهشهای علمی و اصیل و برنامه ریزی های دقیق بر می گردد. در این تحقیق به بررسی سامانه های حمل و نقل عمومی و مشکلات و موانع مرتبط با توسعه آنها پرداخته می شود. همچنین مشکلات و موانع مرتبط با برنامه ریزی و ساماندهی در این سامانه ها با ذکر شاخص هایی بررسی خواهد شد. نهایتا تاثیر این دو مولفه بر مصرف انرژی و مدیرت موثر آن تحلیل می شود.

مدیریت مصرف انرژی با برنامه ریزی و توسعه در سامانه های حمل و نقل Keywords:

مدیریت مصرف انرژی , سامانه های حمل و نقل عمومی , برنامه ریزی و سازماندهی , سرمایه گذاری

مدیریت مصرف انرژی با برنامه ریزی و توسعه در سامانه های حمل و نقل authors

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
سالنامه آماری سازمان اهداری و حمل و نقل جاده ای ...
-I3] حجت، (1381)؛ تثیر انرژی در اقتصاد آینده (گزارش همایش ...
ترازنامه انرژی سال 1383، بخش هشتم : بهینه سازی مصرف ...
High-Speed Rail Arouund the World: A Survey and Comparison of ...
Jabareen.R.Y (2006); Sustainable Urban Forms: Their Typologies, Models, and Concepts; ...
Burbidge.S and Goulias.K (2008); Active Travel Behavior, Brigham Young University, ...
Newman.p, kenworthy.j (2006); "Urban Design to Reduce Automobile Dependence", Opolis: ...
Bedworth.L, Hank.E, Kolko.ل (2011); Driving Change / Reducing Vehicle Miles ...
litman.T, Steele.R (2011); Land Use Impacts _ Transport / How ...
Frank.l.D, Engelke.P (2001); How Land Use and Tra nsportation Systems ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "مدیریت مصرف انرژی با برنامه ریزی و توسعه در سامانه های حمل و نقل" توسط ناصر ملاوردی نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی دومین کنفرانس بین­ المللی رویکردهای نوین در نگهداشت انرژی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله مدیریت مصرف انرژی، سامانه های حمل و نقل عمومی، برنامه ریزی و سازماندهی، سرمایه گذاری هستند. این مقاله در تاریخ 28 آذر 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1118 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که مصرف انرژی در کشور ما در مقایسه با کشورهای دیگر بی سابقه است. یکی از مصرف کننده های عمده انرژی در کشور، وسایل نقلیه و بخصوص خودروها می باشد. متوسط مصرف سوخت خودروهای بنزینی در کشورمان حدود 11 لیتر در روز است در حالی که این مقدار در کشورهای دیگر نظیر آلمان و ژاپن 2/5، در انگلیس 3/5، در فرانسه ... . برای دانلود فایل کامل مقاله مدیریت مصرف انرژی با برنامه ریزی و توسعه در سامانه های حمل و نقل با 10 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.