پایا، هیبرید جدید ذرت با مقاومت نسبی به بیماری سیاهک و عملکرد دانه و علوفه مناسب

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 143

This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_RAFHC-11-2_007

تاریخ نمایه سازی: 26 آبان 1402

Abstract:

هیبرید ذرت سینگل کراس پایا حاصل تلاقی K۴۷/۲-۲-۱-۲-۲-۱-۱-۱×K۱۸ می باشد. این رقم در آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی سال ۱۳۹۲ در چهار منطقه با عملکرد دانه ۱۱/۴۷ تن در هکتار، در آزمایش نیمه نهایی سال۱۳۹۳در هفت منطقه با میانگین عملکرد دانه ۱۰/۵۸ تن در هکتار، در آزمایش نهایی سالهای ۱۳۹۴و ۱۳۹۵ در۱۳ منطقه با میانگین عملکرد دانه ۱۰/۹۶ تن در هکتار و در آزمایش نهایی سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در۱۰ منطقه، با میانگین عملکرد دانه۱۱/۳۳ تن در هکتار برتری خود را در مقایسه با شاهد سینگل کراس ۷۰۴ به ترتیب با میانگین عملکرد دانه ۹/۳۴، ۹/۴۶، ۱۰/۷۲و ۱۱/۰۴  تن در هکتار در آزمایش های مقایسه عملکرد مقدماتی، نیمه نهایی، نهایی سال های ۱۳۹۴و ۱۳۹۵و نهایی سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ نشان داد. در آزمایشات تحقیقی- ترویجی در هشت منطقه، هیبرید جدید با متوسط عملکرد دانه ۹/۹۸ تن درهکتار، در مقایسه با رقم شاهد ۷۰۴ با عملکرد دانه۸/۵۰ تن درهکتار، ۱۷/۴۱ درصد افزایش عملکرد دانه نسبت به رقم شاهد نشان داد. نتایج آزمایش نهایی مقایسه عملکردعلوفه طی سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در پنج منطقه نشان داد که هیبرید پایا با بالاترین میانگین عملکرد علوفه تر با ۸۰/۱ تن درهکتار، نسبت به رقم شاهد ۷۰۴ با میانگین تولید ۷۵/۹ تن درهکتار برتری داشت. ارزش نسبی علوفه(RFV) در هیبرید پایا (۲۵۰/۷) به مراتب بیشتر از هیبرید شاهد ۷۰۴ (۱۷۹/۵) بود. در آزمایش های تحقیقی- ترویجی انجام شده در سال ۱۳۹۶ در مناطق کرمانشاه، روانسر و مرودشت، هیبرید پایا با عملکرد علوفه تر ۹۳/۸۵ تن درهکتار نسبت به رقم شاهد ۷۰۴ با عملکرد علوفه ۷۵/۸۷ تن در هکتار، به میزان۲۶۱۳ درصد برتری داشت. هیبرید جدید در مقایسه با هیبرید ۷۰۴، از نظر عملکرد، پایداری و همچنین سرعت کاهش رطوبت دانه بعد از رسیدگی فیزیولوژیکی برتری داشت و مهم ترین مزیت آن مقاومت نسبی به بیماری سیاهک و آلودگی کمتر آن در مقایسه با هیبرید حساس ۷۰۴ بود. همچنین واکنش هیبرید جدید پایا و شاهد ۷۰۴ به بیماری پوسیدگی فوزاریومی بلال نیمه مقاوم می باشد. به طورکلی هیبرید پایا مناسب کشت برای مناطق کرج، شیراز، مشهد، کرمانشاه، مغان، میاندوآب، دزفول، ارزوئیه کرمان و جیرفت می باشد.

Authors

محمدرضا شیری

دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

رجب چوکان

استاد، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

مجید زمانی

استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

فرهاد عزیزی

استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

افشار استخر

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، زرقان، ایران.

افشین مساوات

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

محمد برزگری

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.

غلامرضا افشارمنش

دانشیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران.

شراره فارغی

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

علی شیرخانی

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

مسعود محسنی

مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.

عزیز آفرینش

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.

حسین حدادی

مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.

سعید خاوری خراسانی

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

کامران انوری

محقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.

همایون دارخال

مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.

ثریا قاسمی

استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

حمید نجفی نژاد

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.

بهنام زند

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران.

افشین روزبهانی

محقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.

مهدی متقی

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.

علی ماهرخ

استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

صمد مبصر

مربی، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • بی نام. ۱۳۹۸.آمارنامه کشاورزی ۹۷ -۱۳۹۶. دفتر آمار و فناوری ...
  • چوگان، ر.، استخر، ا.، حدادی، ح.، شیری، م.، انوری، ک.، ...
  • دهقانپور، ز. ۱۳۹۲. دستورالعمل فنی کاشت، داشت و برداشت ذرت ...
  • مومنی، ح.، کاظمی، ه.، زمانی م ، جلالی، . و ...
  • Anonymous. ۲۰۲۰. FAOSTAT ۲۰۱۸. FAO, Italy. Web Edition. Available at: ...
  • Horrocks, R. D. and Vallentine, J. F. ۱۹۹۹. Harvested Forages. ...
  • Jeffers, D., Vasal, S. K., Mclean, S. and Srinivasang, S. ...
  • Juroszek, P. and Von Tiedemann, A. ۲۰۱۳. Climatic changes and ...
  • Lithourgidis, A. S., Vasilakoglou, I. B., Dhima, K. V., Dordas, ...
  • McDonald, P., Edward. R.A., Greenhalgh. J.F. D. and Morgan, C. ...
  • Pope, D. D. and McCarter, S. M. ۱۹۹۲. Evaluation of ...
  • Yan, W. and Kang, M. S. ۲۰۰۳. GGE biplot analysis: ...
  • نمایش کامل مراجع